Sikkerhed på din iPhone – 10 måder at gøre din telefon sikker på

Vores mobiltelefoner er blevet nogle små avancerede computere, som vi bruger til alt lige fra browsing og spil, til e-mails og netbank. Derfor er der nu nærmest lige så mange muligheder for at vores personlige oplysninger kan falde i de forkerte hænder, som der er smartphones. Læs vores 10 råd til bedre sikkerhed på din iPhone og din data.

Sikkerhedsvirksomhederne har efterhånden haft en 20-30 år til at udvikle gode antivirus-programmer til vores computere. De er derfor – for det meste – fint rustede til at klare mange typer af angreb: om det så er spam i indbakken, virus, orme, trojanske heste, spyware, adware, rootkits eller en helt tredje type malware, der forsøger at tvinge sig adgang til vores data. Fælles for dem er, at de er mere eller mindre ondsindede og oftest har ét formål: at tage kontrol over din computer, hive personlige informationer ud af dig, og i sidste ende stjæle dine oplysninger og penge.

Sikkerhed på din iPhone - 10 måder at gøre din telefon sikker på

Sikkerhed på mobilen – 10 råd

Nu hvor smartphones er blevet så udbredt og praktisk talt kan det samme som den bærbare, skal man være klar over, at it-skurkene også har blikket stift rettet mod mobilerne. Det er jo ikke så underligt, når man tænker på, at mange af os gladeligt henter netbank-, e-boks-, dropbox-apps, ikke bruger adgangskoder, glemmer at lukke programmerne på telefonen ordentligt ned osv. Der er altså rigtig mange muligheder, hvis man er ude i nogle ulovlige foretagender. Derfor er det vigtigt at vide, hvad man bedst gør for at holde sin mobil – og oplysninger – beskyttet og ude af hænderne på tyve og hackere.

Her kommer vi med 10 gode råd til hvordan du får mere sikkerhed på din iphone eller mobiltelefon generelt. Du kan starte alle sammen idag, og de er meget simple at gå i gang med, så der er ingen grund til at lade være.

1. Lås enheden

På grund af deres størrelse er de meget nemme at glemme eller stjæle, fx mens du sidder fordybet i samtale på en café. Stort set alle mobile enheder kan låses med en kode i dag, så sørg endelig for at benytte dig af det.
Nogle enheder kan oven i købet slette personlige oplysninger, hvis en person har tastet en forkert kode tilpas mange gange (du kan bestemme hvor mange forkerte forsøg, der skal til før end data slettes). Det kan godt være du synes det er besværligt at skulle indtaste en lille kode før end du benytter mobilen – men det er dét værd, hvis du mister den!

For at slå funktionen til på din iPhone: Gå i Indstillinger > Generelt > Lås med kode > Klik på ‘Slå kode til’ > Indstil kode. Vælge en adgangskode på 4 tal og så er du ét skridt tættere på en sikker mobil.

2. Brug lange kodeord

Har du meget følsomme data liggende på mobilen – fx hvis det er en arbejdsmobil, så kan du også gøre brug af længere kodeord. Udover at låse enheden med en almindelig 4-cifret kode, så anbefaler man nemlig at slå de simple koder fra og benytte længere kodeord. På din iPhone kan du gøre følgende:
Gå til Indstillinger > Generelt > Lås med kode > Slå ’Enkel adgangskode’ fra > Nu kan du trykke på ’Slå kode til og vælge en længere og mere kompliceret kode. Ja, det er irriterende hele tiden at skulle skrive koden, men vælg at bruge denne metode, hvis du virkelig har kritisk data.

3. Undgå ubeskyttede, delte netværk

Undgå at benytte åbne Wi-Fi-hotspots uden password-beskyttelse – eller hvis du gør, så forsøg at lade være med at tilgå de mere følsomme programmer, som fx din netbank.

4. Brug VPN – Virtuel private network

Sidder du på en café, i en lufthavn, på et hotel eller lignende og alligevel bliver nødt til at bruge deres gratis Wi-Fi, så er det vigtigt at du benytter dig af den bedste VPN. De virtuelle private netværk skaber en sikker forbindelse mellem din computer/mobile enhed og en server. Det vil sige at al din trafik bliver krypteret og er overordentligt svært bryde igennem for en almindelig hacker.

Du kan hente flere typer VPN-apps gennem AppStore. De er sjældent særligt dyre, men kræver typisk, at du betaler et månedligt eller årligt beløb for at benytte servicen. Søg på VPN og find frem til den app, der bedst tilfredsstiller netop dine behov. I sidste ende skal det tilføjes, at man også skal have tillid til VPN-app-udbyderen. Hér kan det anbefales at søge lidt på nettet før end man henter den første den bedste app til mobilen. SÅ hold øje med hvad andre brugere siger om dén app du har kig på. Og hvis du søger den bedste VPN i Danmark, så har VPN-zone.dk lavet en test af den bedste VPN hersom også kan bruges med en app på din iphone.

5. Læs anmeldelser af apps

I forlængelse af ovenstående kan vi kun anbefale, at man også giver sig lidt tid til lige at læse anmeldelser af de apps man overvejer at hente. Det giver ikke nødvendigvis et billede af app’ens sikkerhed, men du vil dog i visse tilfælde kunne nå at opsnappe andre brugeres dårlige oplevelser – også hvad angår sikkerhed inden du henter og installerer en eller anden app. Du bør altså grundlæggende kun installere en app fra et sted du har tillid til.

6. Undlad for meget data

Sørg for at have så lidt følsomt data liggende på mobilen som muligt. Du kan sagtens redigere et dokument eller to, men lad være med at have sensitive data liggende over lang tid. Overvej om det er noget der vil være kritisk at miste eller falde i hænderne på andre.

7. Benyt services til at finde din enhed: iCloud

Mange mobile enheder giver dig i dag mulighed for at benytte en service til at lokalisere dem, hvis de er blevet væk. Apple har deres iCloud-feature, hvor du i selve enhedens opsætning kan aktivere en funktion, der finder dit Apple-produkt.
På din iPhone skal du: Gå til Indstillinger > Rul ned indtil du finder iCloud.
Hér kan du aktivere de programmer du gerne vil have automatisk skal synkroniseres og gemmes i iCloud. Nederst finder du også ’Find min iPhone’:

Skulle uheldet efterfølgende være ude og du mister mobilen, så kan du logge ind med dit Apple-ID på icloud.com, hvor din telefon nu bliver vist, hvis den stadig er tændt, ikke er i flymode eller SIM-kortet er fjernet. Sporingen ser nu således ud:

Via denne service kan du også fjerne de følsomme data og i sidste ende sende en besked til en eventuel tyv om at levere din telefon tilbage. Hvor mange tyve der rent faktisk har fulgt en sådan opfordring, melder Apple dog ikke noget om.

8. Lad være med at jailbreake

Det kan være meget fristende at jailbreake din iPhone (eller anden enhed) for at kunne få adgang til programmer, som Apple ellers ikke tillader og for at kunne tilpasse din mobil som du selv vil. Det er dog ikke en ubetinget god idé ud fra et sikkerhedshensyn. Din iPhones styresystem, iOS, er nemlig temmelig hierarkisk opbygget lige fra den basale kode til de installerede programmer. Det betyder i praksis, at hvis du bryder dette hierarki, så slår du også den sikkerhedsmur fra, der gør, at den software du henter til systemet skal godkendes før den kan køre.

9. Hent opdateringer når de er tilgængelige

Når du får besked om opdateringer til din iPhone, så sørg for at installere dem. Det har været en klassisk sikkerhedsbrist i mange år, at folks PC’er er blevet infiltrerede, når de har set igennem fingre med opdateringer til styresystemerne. Det er nemlig én af de ting hardware-firmaerne altid har fokus på, når de sender opdateringer på gaden: er der kendt, som ukendt malware at tage højde for og dermed beskytte mod. Så hent nu de opdateringer!

10. Hvad så med anti-virus?

Der er endnu mange delte meninger angående installation af anti-virus på mobilerne. Som nævnt i starten af artiklen, så er de oftest fint udviklede til vores computere, men det lader endnu til, at sikkerhedsfirmaerne mangler nogle års erfaring med smartphones. Eller også er hackerne bare for hurtige til dem pt.
De seneste måneder er der kommet nyheder frem om, at især Android-platformen er et meget yndet mål for udvikling af malware. Netop fordi den er en åben udviklerplatform uden samme restriktioner som iOS. Derfor vælter det frem med skadelige apps og andre ting, som skal forsøge at overtage din mobils data, hvilket gør det vigtigt at du finder det bedste antivirus program
Samtidig siger en ny undersøgelse fra et uafhængigt tysk analysebureau, at de gratis anti-virusprogrammer langt fra lever op til de ønskede kriterier om at identificere den skadelige malware og fjerne den fra enheden uden at den formår at gøre større skade. Så står man tilbage med de kendte kommercielle firmaers anti-virusprogrammer, så som Norton og McAfee. De scorer generelt ganske pæne anmeldelser, men der skal du også forvente at lægge nogle hundrede kroner.

Anti-virus til Apples produkter er en anden sag. Apples styresystemer har altid være kendt for at være meget uimodtagelige for virus (det gælder også Mac-computerne). Derfor har man generelt ikke anbefalet at hente anti-virus til dem. Apple har faktisk slet ikke tilladt udvikling og samarbejde med de kendte sikkerhedsfirmaer i forhold til at skabe anti-virusprogrammer til deres produkter. Nu hvor Apple er blevet så markedsledende som de er, er det dog uvist om de kan holde sig fra virus på længere sigt, for hackerne er naturligvis lige så interesserede i at bryde ind på din iPhone eller Mac, som de har været med PC’er og Android-mobiler.

Konklusion

Det er ganske simpelt at få mere sikkerhed på din telefon, og især iphone gør et glimrende arbejde i at holde tyven for døren. Så hvis du følger de overstående 10 råd, så kan du sove trygt og vide at din telefon er sikker. Og der er ingen grund til ikke at koncentrere din om din sikkerhed på din iphone, for det bliver kun lettere i fremtiden at opleve sikkerhedsbrud.

Held og lykke.

9 thoughts on “Sikkerhed på din iPhone – 10 måder at gøre din telefon sikker på”

  1. Jeg ville tage FOTO i aftes med min iPhone 5 men de bliver helt mørke. Der er blits på men det er som om den lyser og at det så forsvinder inden billedet bliver tager. Min 4 s tog fantastiske billeder men synes jeg ikke min 5 gør. Er der noget jeg kan gøre eller skal den sendes ind ? Mvh Marianne boldt

    1. Hej Marianne,
      Først og fremmest så synes jeg at du skal prøve at nulstille alle indstillingerne, det er trods alt nemmere at prøve dette end at sende den ind.
      Dette gør du ved at vælge Indstillinger -> Generelt -> Nulstil -> Nulstil alle indstillinger.

      Hjælper dette ikke, kan du evt. prøve at gendanne telefonen helt ved at sætte den til iTunes og vælge gendan.
      Husk at tag backup af dine billeder og musik inden.

      Virker disse ting ikke, er der ikke mere du selv kan gøre, og da den er helt ny vil jeg anbefale dig at gå hen i butikken hvor du har købt den og få dem til at kigge på den.

      Bare for en god ordensskyld, så er du ikke kommet til at holde fingeren i nærheden af blitzen eller kameraet vel? 🙂

      Mvh.
      Christian

  2. Hej iphoneluppen
    Jeg har foræret min yngste min 3G med et abonnement. Jeg har ikke ryddet min gamle fon, men givet ham den med en del af de programmer og billeder der var på enheden i mit ejerskab. Det er vist noget rod.. og det driller virkeligt. Vores kontakter er synkroniserede på iCloud så det er lykkedes mig at slette næsten alle mine kontakter (kan jeg finde dem igen?) da jeg ryddede op, der er programer jeg ikke tør slette fra hans da jeg frygter de forsvinder fra min og repræsenterer en værdi (navigon), apple-id er det samme, jeg fandt dog ud af at lave en seperat identitet til iTunes…
    Har I nogen vejledning at gi mig?
    VJ
    Karin, fortvivlet

    1. Hej Karin,

      Det du skal gøre er at lave en et nyt Apple ID/iCloud konto til din yngste.
      Herefter kan du nulstille og slette alt på telefonen ved at vælge indstillinger -> Generelt -> Nulstil -> Nulstil og slet alt indhold.

      Når telefonen så starter op igen vil du få mulighed for at gendanne fra iCloud, dette siger du nej til, og efterfølgende kan du så indtaste det nye apple id i stedet.
      Hvis ikke den selv kommer og spørg om dette så indtaster du det her:
      Indstillinger -> iCloud
      Indstillinger -> iTunes og App Store

      Så skulle det gerne virke, for hjælp til at oprette et Apple ID klik her.

      Mvh.
      Christian

  3. Hej
    Jeg har en iPhone 5. Den slukker mindst 4 gange om dagen. Hvor den er svær at tænde igen. Hvorfor gør den det? Samt kan jeg gøre noget ved den? Den er lige blevet 2 år.
    Mvh
    Tina

  4. Hej min safari menu er grå … Det er træls hvordan laver jeg den om til hvid igen og så den selv gemmer ofte besøgte steder ?
    Vh Kamilla

  5. Hej
    I går da jeg sad og surfede på min IPhone 4’s dukkede der pludselig noget op som skulle ligne en messagebox fra iOS. Den sagde at min iPhone var blevet udvalgt til et eller andet og at jeg blot skulle trykke ok for at acceptere det. Jeg kunne kun vælge at trykke ok, men jeg slukkede min mobil i stedet da jeg synes det så mistænksomt ud. I dag er jeg i tvivl om jeg har fået virus på min mobil. Det ser umiddelbart ikke sådan ud, men jeg ved heller ikke hvordan jeg kan teste det. Er der noget jeg kan gøre?
    Mvh Henriette

  6. Hej jeg har en der læser mine besked osv hvordan kan jeg gøre så han ikke gør det han gør det fra han mobil eller pc mvh trille

  7. Jeg roder rundt i alt det med icloud, Itunes og indstillinger på alle mine apple devices og vil gerne betale en kyndig person, for at undervise mig en 2 – 3 timers tid, så jeg kan få ludt styr på tingene. Har mistet meget data ved skift af mobiler/Ipads og er kørt næsten tør for tålmodighed med Apple.
    Hvis nogen er interesseret, så kontakt mig på n@newfaces.dk (Østerbro)

Leave a Reply

Your email address will not be published.