Sådan kommer smartphonen til at påvirke dig i fremtiden

Der har igennem de seneste år været stor debat omkring, hvordan smartphones egentlig påvirker mennesker. Ny forskning advarer om, at smartphones kan have en negativ effekt på os. Men selvom smartphonen har større magt over os, end vi måske render rundt og forestiller os, så kommer vi næppe til at leve uden den i fremtiden.  Et dansk forskerhold er i færd med at udvikle en ny glastype, der skal forlænge din smartphones levetid.

 

Du behøver formentlig ikke at bekymre dig så meget om din smartphones levetid i fremtiden. Forskere fra Aalborg Universitet er i fuld gang med at udvikle en ny og hårdere type glas end den, vi kender i dag. Den nye type glas kan ende med at forlænge livet på din smartphone, så når du bevæger dig rundt i bylivet med smartphonen i hånden, behøver du ikke længere være bekymret for konsekvensen, hvis du taber den på jorden. Den nye glastype vil nemlig sørge for, at din smartphone overlever langt flere styrt, end den gør i dag.

 

En skærm der ikke smadrer så let

Det er på Aalborg universitet, at der forskes i, hvordan man kan udvikle en glastype, der holder til langt flere slag, end den skrøbelige glastype, vi kender i dag. Fremtidens glas skal kunne tåle flere slag, og forskerne er i fuld gang med at udvikle det mere holdbare alternativ.

 

I oldtiden blev glas typisk kun brugt til at fremstille smykker med, og det blev slet ikke overvejet at producere glas, som kunne holde til noget. Men i dag har den moderne teknologi skabt et behov for en ny glastype, der skal sikre vores teknologiske hjælpemidler en højere levetid. På Aalborg Universitet har forskerne har haft held med er at ændre i glassets atomare struktur, sådan at glasmaterialet giver efter, når det rammes af hårde eller spidse genstande.

Til venstre på figuren ses opbygningen af det glas, vi kender i dag, som let revner, når det kommer i kontakt med hårde eller spidse genstande. Midt på figuren ses den nye type glas, der holder til flere stød. Nøglen til den nye type glas er stoffet Bor, som er med til at danne en B2O3-baseret glasstruktur og ikke en på SiO2baseret glasstruktur, som vi forbinder glas med i dag. (Illustration: Kacper Januchta, Kilde: Videnskab.dk)

Det er et stort fremskridt, som de danske forskere på Aalborg Universitet har gjort sig, men selvom de måske har nøglen til at fremstille en ny type glas, så er der et godt stykke vej, før den bliver sat i produktion og smækket på din næste smartphone. For der er udfordringer i glassets kemiske sammensætning. Selvom det er blevet mere revnefast, så vil det med tiden blive mat, hvis det kommer i forbindelse med vand, hvilket skyldes dens atomare sammensætning. Det betyder, at forskerne er langt fra at være færdige med at udvikle på det glas, der i fremtiden skal sikre vores smartphones, tablets og bilruder.

Sådan påvirker mobiltelefonen dig

Selvom glasset bliver bedre på din smartphones i fremtiden, så peger et nyt studie på, at vi bør begrænse vores forbrug af dem. Det er et hold forskere fra University of Texas og University of California, der har studeret vores adfærd, når vi er omkring smartphones, og deres dom er hård. De har studeret, hvordan vi mennesker ændrer adfærd omkring vores smartphones, og det ser ud til, at vi faktisk hele tiden bliver forstyrret i dagligdagen.

Alene det at vi befinder os i samme rum som vores smartphones påvirker vores arbejdshukommelse og problemløsningsevner negativt, lyder konklusionen. Det er ikke nok at slukke den eller gemme den væk i lommen. Flere mennesker er så afhængige af smartphonen, at det påvirker deres arbejdsevne, lyder de dystre konklusioner.

 

Det ser ud til, at smartphonen simpelthen forhindrer os i at kunne koncentrere os om det, vi i virkeligheden er i gang med. I vores hjerne er der begrænset kognitive ressourcer, og det ser ud til at smartphonen hele tiden optager noget vigtig plads, forklarer Adrian Ward, der er forsker bag undersøgelsen.

 

Men der er en god videnskabelig forklaring på, hvorfor vi ikke kan undvære at have smartphonen på os det meste af tiden. Undersøgelser peger på, at dine hjerne bliver afslappet, når du bruger den. Det kan simpelthen måles, at alfabølgerne i din hjerne stiger ved brug af smartphonen, hvilket er et tegn på, at den slapper af. Derudover ser det ud til, at din hjerne udløser dopamin, hvilket også er blevet målt ved forsøg.

 

Men smartphonen giver os også et væld af muligheder, som vi ikke havde tidligere. Den lille transportable og håndholdte computer sørger for, at vi sparer både tid og penge. I stedet for at bruge en masse penge på at gå i biografen, så kan vi ved hjælp af smartphonen se film, imens vi transporterer os rundt takket være Netflix – og HBO apps, og i stedet for at bruge tid og kræfter på at bevæge os i supermarkedet, kan vi ved hjælp af apps let og hurtigt gøre indkøbene. Selv kasino og kortspil som er aktiviteter, der tidligere krævede at man mødtes fysisk, er nu noget, du kan gøre alene hjemmefra dagligstuen takket være spillemaskiner for eksempel, som du nu også kan hente som apps til smartphonen.

 

Selvom smartphones gør tilværelsen lidt lettere for rigtig mange mennesker, så er der dog god grund til at forsøge at lade smartphonen være indimellem, fordi der synes at være en sammenhæng imellem det stigende antal af nærsynede i verden og det stigende smartphoneforbrug. Tal viser, at amerikanere med nærsynethed siden 1970’erne er steget med godt 25 %, hvor det i nogle områder i Asien er op imod 90 % nærsynede.

 

Fiskesæd kan gøre din smartphone mere miljøvenlig Det lyder måske helt vanvittigt, men i fremtiden kan fiskesæd spille en afgørende betydning for, at din smartphone bliver mere miljøvenlig end i dag. Det er en gruppe af japanske forskere, der har fundet ud af, at laksesæd indeholder vigtige jordarter, der i dag anvendes i smartphones.   Både computere, tablets og smartphones indeholder metaller, som også kaldes for sjældne jordarter. Det er de her jordarter, som laksesæden indeholder. Når jordarterne eller metallerne udvindes i dag, så er det enormt belastende for miljøet, men det kan laks altså være med til at ændre på i fremtiden.

De japanske forskere har forsket i at udvinde metallerne fra laksesæden, hvilket er en langt mere miljøvenlig metoden end den, der bliver anvendt i dag. Tanken er altså, at man igennem laksens sæd kan genbruge de sjældne jordarter, og dermed gøre vores smartphones mere miljøvenlige end i dag.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.