Sådan jailbreaker du din iPhone

Hvad vil det sige at jailbreake? Bliv klogere på et ord, der ofte går igen, når talen falder på Apples produkter og lær hvordan du selv kan gøre det.

Er du også stødt på udtrykket jailbreak, når du har kigget rundt på nettet efter tips til din iPhone og undret dig over, hvad det vil sige? Så er du ikke den eneste. Mange nye – og for den sags skyld erfarne – iPhone-brugere er usikre på begrebet, der enkelt beskrevet dækker over, at man tilegner sig fuld kontrol over ens Apple-produkt.

Hvor brugervenlige og fleksible deres produkter end er, så har Apple altid været kendt for at være ganske restriktive i tilgangen til, hvad brugerne skal kunne gøre på egen hånd på Apple-platformene. En politik man både kan tale for og i mod.

Hvad vil jailbreak sige?

At jailbreake betyder, at du hacker dig adgang til dit Apple-produkts Unix-filsystem. Det lyder lidt nørdet og for lige at give det en tand ekstra med det tekniske sprog, så vil det sige, at du efter et jailbreak har ændret roden af mappetræet til /.

Nu plejer de fleste folk at reagere med en bekymret mine, når talen falder på hacking. Det er der dog ingen grund til i denne forbindelse. Det er ganske lovligt at jailbreake sit Apple-produkt. Det blev allerede populært i de ”uofficielle” kredse at jailbreake iPhones efter den første kom på gaden i 2007, men det var først i sommeren 2010, at der blev afsagt en kendelse i USA, der gjorde det lovligt at hacke sig adgang til systemet og hermed ændre på opsætningen.

Det er i denne sammenhæng vigtigt at fremhæve, at et jailbreak ikke er det samme som at få låst ens telefon op. Når du får låst din mobil op, vil det blot sige, at du ikke længere er låst til dit mobilselskab – som det har været standard, at man var i 6 måneder efter købet af en ny mobil. De fleste teleselskaber er dog gået bort fra den traditionelle SIM-kortbinding.

Når du jailbreaker – og dermed giver dig selv adgang til rodsystemet – betyder det ganske enkelt, at du kan hente programmer til din iPhone, som iTunes App Store ellers har udelukket. På trods af at der findes hundredetusinder af apps i App Store, så har Apple nemlig en ret streng politik omkring indholdet og den tekniske formåen af de apps, der får adgang til download/salg via App Store. Yderligere kan du tilpasse skærmen og udseendet som du lyster, når først du har jailbreaket.

Beskytter mobilen

På den ene side er der vist ingen som er i tvivl om, at Apple med deres enorme dominans på gadgetmarkedet ynder at værne om, hvad brugerne kan gøre med deres produkter. Jo mere restriktive forhold Apple præsenterer, jo større sandsynlighed er der for, at de penge brugerne hiver op af lommen, på en eller anden måde ender hos Apple. Vel at mærke, hvis brugerne ikke kan omgå, hvad de ønsker at hente og gøre med deres telefon.

Samtidig kan man med rette argumentere for, at jo færre ting brugerne selv kan gøre, jo mindre risiko er der for, at folk kommer til at hente programmer eller filer med virus eller malware af anden karakter. Vælger du at jailbreake din mobil, skal du samtidig være klar over, at du ikke længere er dækket af Apples garanti.

Det er der sådan set ikke noget odiøst i, da du ved et jailbreak er inde og rode i grundsoftwaren på produktet og derfor kan komme til at ændre på ting, som potentielt kan ødelægge dit produkt. Derfor anbefaler vi heller ikke, at du jailbreaker dit Apple-produkt, med mindre du har en minimum af teknisk viden. Det skal du være meget bevidst om inden du læser videre og eventuelt jailbreaker din mobil.

Sådan jailbreaker du din iPhone

Der findes mange guides rundt omkring og de enkelte trin afhænger af, hvilken iPhone-model du har. Denne guide fungerer med iPhone 4S (iOS 5.0 eller 5.0.1) og du skal som minimum have version 10.6 af iTunes installeret.

Før du starter processen, som kan tage op til 35-40 minutter, skal du sikre dig, at du har taget backup af dine vigtigste data på telefonen. Læs mere om at tage backup hér.

Når det er gjort, skal du gå ind på greenpoison.com og hente programmet “Absinthe”, som du finder i øverste højre hjørne. Det lyder måske som nogle meget lyssky navne, men det skal du ikke lægge mere i. Filerne til programmet pakker du ud og gemmer i mappen ”Absinthe” på dit skrivebord. Guiden gælder både for Windows og Mac, så det er underordnet, hvilket styresystem din computer har. Nu skal du følge disse 4 trin:

1. Først tilslutter du iPhone til din computer via det medfølgende kabel.

2. Så åbner du “Absinthe” og trykker på jailbreak-knappen. Hvis du bruger Windows, skal du højreklikke på programfilen og vælge ”Run as administrator”. Nu skal du blot væbne dig med tålmodighed, da selve jailbreaket er i gang. Det kan tage 45 minutter, men ofte klares det hurtigere.
Mens der jailbreakes kan du følge med i processen og dermed sikre dig, at din iPhone kommer i gennem de relevante trin:

• Beginning jailbreak
• Sending initial data
• Waiting for reboot
• Waiting for device to finish rebooting
• Preparing jailbreak data
• Sending payload data

3. Når din iPhone er ved at være igennem de enkelte trin i jailbreaket, får du følgende besked: ”Almost done”. Herefter skal du finde programmet ”Absinthe” på din mobil og klikke på ikonet, så det starter op.

4. Ved at starte app’en vil din telefon finde greenpoison.com-siden og din mobil genstarter. Nu kan du finde software-programmet Cydia på din iPhone. Herfra kan du hente alverdens sjove applikationer til din mobil og det er (næsten) kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan du nu kan gøre din iPhone personlig i udtryk og indhold.

Opdatering februar 2013: iPhoneluppen.dk kommer snart med en guide til et jailbreak af iPhone 5.

 

6 thoughts on “Sådan jailbreaker du din iPhone”

 1. Hej.
  Vedrørende jeres artikel om Jailbreak af IPhone 4S, så gælder det kun så længe man ikke opdaterer til IOS 6, ikke? Så snart den er opdateret til IOS 6, så svarer den til en IPhone 5, har jeg ikke ret i det?

    1. Hej Jan,

     Jeg har desværre ikke min egen iPhone jailbreaket, og kender heller ikke til programmet udover at jeg ved hvad det “burde” kunne gøre.
     Men hvad er problemet?

     Mvh.
     Christian

Leave a Reply

Your email address will not be published.