Dette indlæg er skrevet af Casper Schneidereit
I dette indlæg vil jeg fortælle om de erfaringer, jeg har gjort mig med en række forskellige Philips Hue Light produkter. Kort forklaret så er der tale om en række lamper og pære, der kan kontrolleres via ens egen smartphone. Det særlige og innovative ved Philips Hue produktserien er, at du selv kan styre farven på lyset. Den samme pære kan altså enten lyse rødt, grønt eller blåt – det er muligt at vælge mellem helt op til 16 millioner forskellige nuancer.
Indholdsfortegnelse
Baggrunden for købet
Til daglig driver jeg erotikshoppen www.alor.dk sammen med min makker. Vi ville gerne udnytte nogle tomme butikslokaler til udstillingsvindue, og i den forbindelse tænkte vi, at den dynamiske lyssætning som Philips Hue giver mulighed for, vil være perfekt til at give en spændende, dynamisk og fængslende lyssætning.
Produktmuligheder
Lige nu er der 4 forskellige produkter på markedet, hvor jeg har haft mulighed for at teste 3 af dem.
1) Philips Hue Connected Bulb
Der er et startsæt med 3 pære til almindelig lampefatning, og en bridge der skal tilsluttes WIFI routeren.
2) Philips Friends of Hue LightStrip
En 1,5m lang lyskæde der kan klistres fast under eksempelvis et bord eller sengen.
3) Philips Hue LivingColors Bloom Colour
Er en spotlampe der kan placeres på vandrette flader.
Det sidste produkt i serien er en GU10 spotpære, som også er et startsæt meget lig Philips Hue Connected Bulb. Den har jeg ikke haft mulighed for at prøve.
Vurdering
Lad mig sige det med det samme. Det virker, og ser vi bort fra en række uhensigtsmæssigheder, så er det alt i alt et godt og gennemført produkt. Spørgsmålet er så, om det lever op til prisen, og det kan man altid diskutere. Startsættet koster DKK 1499,00 og der medfølger 3 LED-pære. Derfra kan du så bygge videre, og så vidt jeg kan læse, kan der kobles helt op til 50 enheder på en installation. Med en enhedspris pr. lyskilde på ikke under 500 kroner vil det dog hurtigt blive en dyr affære i forhold til almindelig statisk LED-belysning.
Installationen
Pærerne skrues blot i lampefatningen, og bridgen kobles til routeren (via almindeligt medfølgende netværkskabel). Herefter downloades Philips Hue app’en, og så er du klar til at lege lys-DJ
Husk at telefonen skal være koblet på samme router (Wifi), som bridgen er sat til. Personligt slukker jeg for mit Wifi på telefonen, når jeg ikke er hjemme, og det har derfor “drillet” et par gange, når jeg i glemsomhed ikke har fået det tændt igen.
Bemærk at du skal have en bridge for at få dine Philips Hue produkter til at virke via app’en. Den følger, så vidt jeg er orienteret, kun med i et startsæt, og en standalone Philips Hue LivingColors. Bloom Colour kræver altså en bridige.
Philips Hue App
Det er nok nemmest at forklare interfacet ved at tage udgangspunkt i fanen “Light control”, som du ser her:
Jeg har grupperet en række af mine lyskilder, og kan således blot trække hele gruppen hen på den farve jeg ønsker. Grupper af lyskilder er markeret med to pære, der er placeret oven på hinanden. Som det ses på overstående, er lyskilde 5 og 7 i samme gruppe, og lyser lige nu blåt. Pære nummer 3, som ikke er i en gruppe, er helt slukket. Der er også to andre grupper. Den ene lyser lyserødt, og den anden har et blåligt skær. Det er nemt at trække pærer ind og ud af en gruppe, og en speciel lyssætning kan gemmes til senere brug.
Jeg har 7 lyskilder i min opsætning, og de kan navngives, så det er lidt nemmere at finde ud af hvor de egentlig befinder sig henne.
De pære der følger med Philips Hue Connected Bulb understøtter det fulde farvefelt, men Lightstrib og Bloom Colour lamperne kan ikke trækkes op i det øverste felt (det som går fra svagt gult til lyse blåt). Her kan du styre om en lyskilde skal lyse koldt, varmt eller midt imellem.
Det er en omm’er
Nu har jeg for testens skyld installeret to pærer på mit badeværelse. Her er en almindelige stikkontakt, som tænder og slukker for strømmen til selve fatningerne. Problemet er, at når en pære bliver slukket, så kan de ikke huske seneste indstilling, når den igen tændes. Du skal altså igen ind i app’en og rykke den over på den ønskede farve igen. Det er ikke hensigtsmæssigt i forbindelse med gæster, der naturligvis blot benytter den klassiske kontakt og ikke app’en. Det pudsige er, at Bloom Colour lamperne har den ønskede funktionalitet, og kan derfor godt finde tilbage til seneste farve, på trods af de har været slukket.
Jeg håber, at det blot drejer sig om en softwareopdatering, da det lige nu er den største uhensigtsmæssighed ved produktet.
Alarm og timer
En fed ting ved Philips Hue app’en er mulighed for at sætte en lysalarm. Den kan eksempelvis indstilles til at fade ind over 9 minutter kl. 7:00 hver mandag – fredag, eller lade lyset fade ud om 2 timer.
Andre apps
Summeret op er der tale om gode produkter, der holder hvad de lover. Ud over uhensigtsmæssigheden med manglende memorering for LED-pærerne, kan jeg ikke rigtigt sætte en finger på produktet. Man bør blot gøre sig nogle tanker om, hvordan man egentlig ønsker at benytte Philips Hue i sin nuværende lyssætning, før man gå ud og bruger flere tusind kroner på produktet.