De 5 største risikofaktorer ved at jailbreake din iPhone

Der kan være mange årsager til, at man ønsker at jailbreake sin iPhone. De færreste er dog ikke klar over, hvor mange farer der lurer ved at gøre det.

Jailbreaking er populært, men farligt

Jailbreaking er en populær dille blandt mange iPhone-ejere. Mange føler, at de er ufrivilligt bundet til konstant at benytte sig af iPhones eget software. Andre ser jailbreaking som en sjov og interessant mulighed for at ‘tune’ sin iPhone med alt det bedste fra andre producenter eller gratis piratkopier af Apple-produkter. Men i lyset af flere større cyberkriminelle hændelser, tyder alt på, at jailbreaking giver brugeren større problemer, end de løsninger den byder ind med.

Apple låser ikke kun systemet af kommercielle årsager

Mange føler, at Apple låser sine produkter for at holde kunderne i kort snor og bevare sit monopol. At jailbreake sin iPhone kan derfor næsten føles som en lille tilfredsstillende revolutionær handling overfor den store tech-gigant. Men Apple låser ikke din iPhone udelukkende for at du skal fortsætte med at købe deres produkter.

Det lukkede Apple system er i lige så høj grad en del af hele mobiltelefonens sikkerhedssystem. Når du hacker dig vej til Apples Unix-filsystem og ændrer roden af mappetræet for at åbne den op til brug med produkter fra andre producenter, så afsikrer du tilmed meget af telefonens bolværk, således at også ondsindet malware kan slippe igennem.

Adskillige risikofaktorer ved jailbreaking

Det allerstørste bevis på risikoen ved at jailbreake din iPhone, så man tilbage i 2015, hvor over 220.000 Apple ID’er blevet stjålet, alene fordi de respektive iPhones var jailbreakede. En iPhone skal naturligvis være online, for at en cyberkriminel handling kan finde sted. Men faktum er netop, at stort set alle iPhones betjenes online, da langt størstedelen af telefonens tjenester er online-betingede.

De største risici ved jailbreaking er:

  • Dit Apple ID kan stjæles.
  • Dine Apple certifikater kan misbruges.
  • Dine private online nøgler og keywords kan hackes.
  • Data fra dine bank apps kan stjæles.
  • Personfølsomme oplysninger fra dine SoMe-platforme bliver blottet.

Din jailbreaking kan også forvolde skade på andre end dig selv

Er din iPhone ejet af en virksomhed, eller benytter du arbejdsrelaterede produkter på din egen iPhone såsom arbejdsmail, virksomheds-software eller firma-apps, så kan selv disse komme i farezonen. Så snart du har jailbreaket din iPhone vil ondsindet malware ikke tage højde for, om den pågældende data er dit eller dit firmas. På den måde placerer du indirekte andre end dig selv i farezonen.

Hvordan trænger malware igennem en jailbreaket iPhone?

Malware trænger ikke bare igennem en iPhone uden at ‘få lov’. Du inviterer den potentielt set selv indenfor via din jailbreaking. Helt konkret sker det via de platforme, hvorfra man henter de forskellige apps fra tredjepart. Den store kinesiske platform Cydia, som kun kan downloades til jailbreakede iPhones, viste sig at være kilden til den seneste store malware-skandale.

På denne platform over apps fra tredjepart gemte der sig netop en større malware ved navn KeyRaider. Malwaren lå skjult under dække af at være piratkopi-apps til iOS-enheder, men viste sig altså at indeholde noget ganske andet, når den først blev installeret på de respektive jailbreakede iPhones. På den måde vil man derfor aldrig for alvor kunne være sikker på, om den pågældende app, der downloades fra tredjepart, faktisk er, hvad den giver sig ud for at være.

Hvordan beskytter jeg så min iPhone mod malware?

Eftersom jailbreaking nu beviseligt er en kilde til malware-angreb, så er en af de største forholdsregler helt at undlade at jailbreake sin iPhone. Dermed bevarer man iOS-enhedens eget lukkede ‘øko-system’ og giver ikke parasitter såsom ondsindet malware muligheden for at trænge igennem. I hvert fald ikke via apps fra tredjepart.

Ønsker du hårdnakket at holde fast i din jailbreakede iPhone, så kan en VPN forbindelse være en anden måde at øge sikkerheden. På den måde sikrer du en sikker og krypteret web-trafik, som faktisk også kan benyttes med fordel på selv ikke-jailbreakede iOS-enheder.

Sidst men ikke mindst er det altid gavnligt at søge oplysning og information om de forskellige risiko-faktorer, der florerer i forbindelse med jailbreaking. At sætte sig ind i tingene og danne sig en større indsigt i faldgruberne vedrørende cybersikkerhed har en præventiv virkning i sig selv.

Se den ny iPhone 11 på Pricerunner - Gå til butik og se tilbuddene

Gratis forløb: Lær at få en passiv indkomst ved at kopier en professionel investor

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

Leave a Reply

Your email address will not be published.