Brug din iPhone som sovemiddel

Går du konstant og gaber i hverdagen på grund af dårlig nattesøvn? Har du svært ved at få styr på tankerne, som kører rundt i hovedet, så du ikke får lukket et øje? Har du svært ved at holde øjnene åbne på arbejdet som følge af manglende søvn? Ja, søvnproblemer og søvnbesvær er efterhånden blevet et ekstremt udbredt fænomen og en decideret samfundsproblematik, som rigtig mange danskere plages af i dagligdagen. Søvn er blevet en mangelvare, og den manglende søvn har store fysiske, helbredsmæssige og mentale konsekvenser.

Mange tilskriver søvnproblemerne de mange medier og devices, som vi konstant omgives af i hverdagen – dag og nat. Vi er konstant opdaterede, connected og online tilgængelige, hvilket i manges optik er en direkte årsag til den manglende evne til at kunne slappe af og falde til ro, når det bliver sengetid. Men faktisk kan du også finde hjælp til den gode nattesøvn i medierne – eller rettere din iPhone. App-markedet florerer med den ene søvn-app efter den anden, som på forskellige måder kan bidrage til at give dig den fornødne ro, der skal til for at falde i søvn. Den dybe søvn vel at mærke.

I dette indlæg tager vi et hurtigt kig på tre gængse kategorier af søvn-apps, som du med fordel kan bruge til din iPhone, hvis du lider af søvnproblemer.

God fornøjelse!

Den smartteknologiske ”sovepille” – lige ved hånden

Lad os lige starte med at klarlægge, hvorfor din iPhone er et oplagt redskab til at optimere din daglige søvn. En af de vigtigste årsager er, at rigtig mange danskere efterhånden ejer en iPhone eller smartphone, hvilket betyder, at du ikke skal ud og investere penge i andre former for redskaber. Du har altid din iPhone lige ved hånden (eller rettere på natbordet), og du kan downloade netop dén søvn-app, som passer til dine behov, og som bedst muligt adresserer dine søvnudfordringer.

Din iPhone er populært sagt en smartteknologisk ”sovepille” – uden omkostninger.

Vågn op på den stille og rolige måde

Den første kategori af apps til iPhone, som specifikt kan hjælpe mod søvnproblemer, er de såkaldte ”opvågnings-apps”. Mange oplever særligt udfordringer i forbindelse med opvågning, der enten kan forekomme meget brat, unaturlig og ubehagelig, hvilket påvirker den øvrige nattesøvn og ikke mindst resten af dagen. Vækkeurets høje lyd eller telefonens skarpe alarm kan for nogle virke som et slag i ansigtet, og derfor findes der en lang række apps, som bidrager til en mere stille, rolig og kontinuerlig opvågning ud fra analyse af din søvn – eksempelvis app’en Sleep Cycle Alarm. Når du lægger din iPhone ved siden af dig i sengen, registrer appen dine bevægelser, hvorved den ved, hvornår du er i dyb eller let søvn. På den måde bliver du ikke brat vækket fra den dybe søvn, og du kan efter behov selv indstille tidsvinduet for, hvornår du ønsker at blive vækket.

Undgå det skarpe blå lys inden sengetid

Den anden kategori af søvn-apps går specifikt ind og modvirker det blå og skarpe lys, som man typisk modtager fra iPhones og tablets, og som forskerne stærkt fraråder eksponering for inden sengetid. Her er der udviklet en række apps, som ændrer ved eller nedtoner det skadelige lys i form af smarte ”filtre”, som erstatter det blå/hvide lys med et mere rødligt skærmlys. På den måde bliver øjet og hjernen ikke forstyrret unødigt, når du skal falde til ro. Der er mange som sidder om aftenen og spiller på online casioner på nettet, hvilket nærmest altid sker inden senge tid for mange, og det ødelægger deres søvn.

Brug iPhonen som hypnose og -afstresningsmiddel

Den sidste app-kategori omhandler søvn-apps, der opererer med afstresning og hypnose som virkemiddel. Der findes et væld af hypnose-apps, der er baseret på alt lige fra vejrtrækningsøvelser, mindfulness, koncentrationsøvelser og lignende discipliner, der skal få kroppen og hjernen til at koble fra og komme ind i den dybe søvntilstand.

Det kan anbefales at undersøge app-markedet grundigt og ikke bare vælge den første og den bedste, da det er dybt individuelt, hvad der virker hos den enkelte. Derudover er det vigtigt at understrege, at brugen af søvn-apps til iPhone ikke kan gøre hele arbejdet i sig selv. Disse apps skal anses som et hjælperedskab, der skal supplere andre vigtige parametre, som tilsammen skal bidrage til den gode nattesøvn. Det er således afgørende, at du har etableret de optimale sengeforhold omkring nattesøvnen – nøjagtig tilpasset efter din krop og dine behov. Du kan finde meget mere hjælp og inspiration til valg af den perfekte seng på senge-testeren.dk.

Held og lykke med søvnen – og godnat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.