5 trin til at gøre din iPhone mere sikker

Folk over hele verden bliver udsat for bl.a. hacking som aldrig før, og det inkluderer også danskere. Gennem vores telefoner har vi adgang til stort set alle tænkelige data, og der er derfor masser af gevinst at komme efter for bagmændene. Da næsten halvdelen af alle smartphones i Danmark er iPhones, er det derfor oplagt, at det er denne, vi sætter fokus på i artiklen her.

Alene i sin konstruktion er der gjort mange tiltag fra Apples side til at gøre den sikker og svær at bryde igennem, men ikke mindst ”takket være” de mange forskellige applikationer, som vi næsten alle vælger at installere et hav af, kommer der lige pludselig mange forskellige adgangsveje, som man skal være opmærksom på.

Hvordan kan uautoriseret adgang til min iPhone forårsage skade?

Der er naturligvis altid mulige/tænkelige scenarier og så de mest sandsynlige. Men selvom de mest sandsynlige ikke er de mest katastrofale, er det vigtigt, at man gør sig et begreb om, hvor omfattende skade der egentlig kan forvoldes via en iPhone.

Langt de fleste danskere har NemID/MitID installeret. Det er i udgangspunktet sikkert sat op med eks. fingeraftryksgenkendelse, men har en hacker fået en totaladgang til telefonen, og kan eks. sende falske push-beskeder, så kan vedkommende også følge med i selve indlogningen til NemID/MitID og anvende det til sin egen ondsindede fordel. At få adgang til NemID/MitID behøver man ikke tænke særlig langt for at kunne se, kan have vidtrækkende konsekvenser. Det muliggør alt fra adgang til netbank til betaling og overførsel med kreditkort, digital post og generelt ens allermest personlige oplysninger.

Derudover er der hele aspektet med adgang til eks. iCloud, hvor man måske har backup af alle ens billeder, videoer, dokumenter mv. adskillige år tilbage. Der kan både være økonomiske og private konsekvenser ved at en fremmed får adgang til disse – og når først adgangen er oprettet, er der meget kort vej til, at det kan gøre permanent skade.

Konkrete sikkerhedsråd til en mere sikker iPhone

På baggrund af ovenstående har vi derfor følgende råd til, at du kan gøre din iPhone mere sikker:

  1. Vælg et sikkert kodeord – Du bør vælge et kodeord, som du kan huske, men som samtidig er svært at gætte. Det kan f.eks. være tre tilfældigt sammensatte navneord, hvor enkelte bogstaver er udskiftet med tal og specialtegn.
  2. Opdatér og backup – Man siger tit, at rigtige mænd ikke tager backup – de græder bare i stedet for. Men drop det, og sørg for backup og at holde din iPhone opdateret. Med backup kan du altid genskabe din telefon til et tidligere tidspunkt.
  3. Overvej app-tilladelser – Henter du en mere ukendt app, det kunne f.eks. være et spil eller et billedredigeringsprogram, og beder den om tilladelser som eks. din position eller at foretage opkald? Så bør du være mistænksom. Start altid med at give færrest mulige tilladelser, og se om appen ”brokker sig”.
  4. Aktivér ”Find min iPhone” – Med ”Find min iPhone” kan du altid lokalisere den, hvis du skulle have mistet den. Desværre er det dog en funktion, der kun har meget begrænset effekt, hvis du først slår den til på et senere tidspunkt.
  5. Kryptér din forbindelse med en VPN Med et Virtual Private Network holder du din forbindelse krypteret, og det er især en god idé, hvis du f.eks. tilgår offentlige netværk, og særligt hvis du arbejder med personfølsomme data. Kort sagt sørger dette ekstra netværk nemlig for, at der ikke er nogen direkte forbindelse mellem dig og den server (hjemmeside), du tilgår.

Leave a Reply

Your email address will not be published.