iPhone 5

Anmeldelse af iPhone 5

Vi var en af de første i Danmark til at købe en iPhone 5 (ja, jeg stod faktisk i kø til midnat!).

Vi har taget et kig på iPhone 5 med både ekspert øjne, men også efter at have lånt iPhone 5 til venner og familie, der er mindre teknisk egnede. Nedenstående er vores hudløst ærlige anmeldelse af iPhone 5.

Har du nogle spørgsmål eller kommentarer til iPhone 5, så har du rig mulighed for at stille spørgsmål i kommentarerne nederst på siden.

Du kan også se de andre Iphone  5 modeller her – Iphone 5 C eller Iphone 5s.

Du har også mulighed får at spare penge med vores prisoversigter her – Iphone 5 priserIphone 5C priser og Iphone 5s priser.

Opgraderet design fremfor fuldstændig redesign af iPhone 5

Selve designet skiller sig ikke synderligt meget ud fra iPhone 4 og 4S, men alligevel føles telefonen helt anderledes. Kigger man nærmere på designet, så er der da også tydelige forskelle, når man direkte sammenligner de forskellige iPhone modeller.

På den sorte iPhone 5 model er rammen, som på iPhone 4 er børstet stål, blevet helt matsort med afrundede blanksorte kanter.

Power, volume og lydløs knapperne er også blevet sorte så de matcher resten af designet, og så er indgangen til jackstikket blevet flyttet ned i bunden i stedet for i toppen.

Det 30-pin stik, der sidder i bunden er blevet til et mindre Lightning stik, som nu skal være den nye standard på Apple produkter.

Længere, men tyndere og lettere iPhone 5

Med en total længde på 123,8 mm (lidt over 12 cm) er iPhone 5 blevet 8,6 mm længere end iPhone 4 og 4S, men dog også tyndere.

iPhone 5 måler nu kun 7,6 mm hvor de andre modeller måler 9,3 mm. Dette betyder også at selvom den er blevet længere er vægten blevet mindre, iPhone 4S vejer nemlig 140 g, hvor iPhone 5 kun vejer 112 g.

Ved første forsøg føltes iPhone 5 billigt lavet

Jeg har altid været glad for lidt tungere telefoner da de føles mere robuste. Førstegangsindtrykket på iPhone 5 kan derfor godt være lidt skuffende. Den er nemlig meget let i forhold til andre modeller.

Efter at have brugt den i nogle dage må jeg indrømme, at jo mere jeg bruger den, desto gladere bliver jeg for den, og bruger jeg en iPhone 4 eller 4S nu kan man virkelig se og mærke forskellen, her virker de tidligere modeller meget små og klodset i forhold til iPhone 5.

Ligger godt i hånden

Da Apple har valgt at holde bredden på det samme som de tidligere iPhone modeller betyder det, at iPhone 5 stadig ligger godt i hånden selvom den er blevet større i modsætning til sine konkurrenter, der ofte bliver større på alle leder og kanter.

Bemærk, at flere har oplevet at deres iPhone er ridset, når de pakker den ud af æsken. Dette er dog ikke noget vi har bemærket. Om vi har været heldige eller om de andre har været uheldige skal vi ikke kunne sige, men faktum er, at vi ikke kan sætte en finger på designet, når det kommer til vores model.

Kig nærmere her, hvis du gerne vil se billeder af iPhone 5.

Ordentlig hardware opgradering til den nye iPhone

iPhone 5 byder på en opgradering af den tidligere A5 CPU til en A6 CPU.

Dette betyder bl.a. at du nu åbner dine Apps dobbelt så hurtigt, som på en iPhone 4S.

Grafikmotoren er også blevet langt hurtigere, så hvis du nyder at spille spil på din iPhone, så vil du elske forbedringen i iPhone 5. Helt konkret betyder grafikforbedringen, at der bliver indlæst flere billeder i sekundet hvilket giver en fornemmelse af en mere glidende spiloplevelse.

Alt dette uden at formindske batteritiden

Med disse forbedringer kunne man forvente, at batteritiden på iPhone 5 var afsindig dårlig. Det er dog ikke tilfældet.

Selvom iPhone 5 ikke holder batteri, som en gammeldags Nokia 3210, så er der stadig masser batteri til at holde den tændt hele dagen med et alm. forbrug.

Generelt skulle batteritiden være blevet forbedret med 25 timer. Ifølge Apple holder batteriet op til 225 timers standby, hvor iPhone 4S kun holder 200 timer.

Større og forbedret skærm

Skærmen er blevet opgraderet til en 4” Retina der kører med en opløsning på 1136 x 640 pixels, hvor fx iPhone 4S har en 3,5” Retina skærm som kører med en opløsning på 960 x 640 pixels. Dette er en væsentlig forbedring.

Især på områder, som web-surfing, hvor du tidligere var begrænset af den relativt lille skærm på iPhone 4, så er iPhone 5 rigtig lækker at gå på nettet med.

Hurtigere netværk til brug med 4G

Netværket er også blevet bedre. Det understøtter nu endnu hurtigere 3G forbindelser, og som noget nyt understøtter iPhone 5 nu også LTE/4G netværket.

Softwaren mangler dog stadig at blive udviklet så den virker med de danske teleselskabers netværk, men det forventes at det vil blive løst med første software opdatering. Derudover understøtter iPhone 5 også 5 GHz frekvensen, når det kommer til trådløst netværk, hvilket er en positiv ting.

Test af internethastigheden på iPhone 5

Vi har testet iPhone 5 på Telias Turbo 3G+ netværk og vores eget trådløse netværk. Til testen bruger vi appen Speedtest og tester til ”DSV” serveren, som er placeret i København. Telia Turbo 3G+ understøtter normalt op til 10 Mbit i download og op til 3 Mbit i upload.

I vores test er afstanden til Telias mast ikke længere end vi kan se den ud af vinduet. Dette har resulteret i en hastighed på 12.07 Mbit i download og 2.32 i upload, hvilket må siges at være et rigtig pænt resultat for 3G-netværket.

Bemærk, at teleselskabet 3 tilbyder en hurtigere teoretisk hastighed og du bør derfor kunne opnå endnu hurtigere hastighed, hvis du benytter 3’s netværk.

Test af hastighed på trådløst netværk via router

På vores trådløse netværk, som er en 100/100 Mbit forbindelse klarer iPhone 5 sig op på 35 Mbit i download og 35 Mbit i upload. Den vil højest sandsynligt godt kunne komme længere op med en anden test server.

Flere test på internettet viser at iPhone 5 sagtens kan klare over 60 Mbit/s. Hvor iPhone 4S stopper før den når 30 Mbit/s, der er altså tale om en klar forbedring når det kommer til netværket.

Nyt og forbedret front kamera

Front kameraet er blevet forbedret og tager nu billeder med en opløsning på 1.2 MP, samt optager video i 720p HD opløsningen.

Desuden er dette kamera også blevet udstyret med en bagside belysningssensor, som forbedrer front kameraet endnu mere.

Bruger du det normale kamera så er det også blevet forbedret en smule. Her er der foretaget forbedringer når du optager video, dette er blevet mere flydende og roligt, samtidig har du mulighed for at tage billeder når du optager, og så er der ansigtsgenkendelse.

Ny panorama kamera-funktion

Kameraet har fået en Panorama funktion, hvilket fungerer rigtig godt, desværre virker funktionen ikke i landscape mode hvilket er en smule underligt, men holder du telefonen normalt oprejst virker den helt fint.

Funktionen er rigtig nem at bruge i modsætning til andre apps der kan klare samme opgave. Når du har taget dit billede kan du lynhurtigt uploade det til fx Facebook eller Twitter dette er også en ny funktion der er kommet med iOS6.

Det nye sim-kort format

Sidder du nu og tænker om du ikke bare kan købe en iPhone 5 og bruge dit gamle simkort så er svaret umiddelbart nej. Der er nemlig kommet endnu en ny simkort standard ved navn Nano-SIM.

Det er endnu mindre end et Micro-SIM som der sidder i iPhone 4 og 4S. Du kan godt selv gøre dit simkort mindre men jeg vil helt klart anbefale, at du køber et nyt simkort, da det kan være svært at tilpasse et større simkort.

Nye funktioner i iPhone 5 med iOS 6

iOS 6 har fået mange nye funktioner, nogle vigtigere end andre dette er derfor vores udvalg af funktioner som vi mener du bør bemærke.

Facebook er endelig blevet en mere integreret del af iOS, hvilket vil sige at du nu kan synkronisere dine kontakter med Facebook, og få detaljer om dine kontakter, fx automatisk tilføjelse af fødselsdage til din kalender, adresse, mail telefonnummer osv.

Derudover synkroniserer den også automatisk dine Facebook events til din kalender så du ikke glemmer disse, hvilket vi mener er et kæmpe plus.

Har du et Apple TV kan du nu også lave en skærmdublering, hvor du får vist indholdet fra din iPhone på dit tv. Bluetooth er blevet flyttet ud i menuen indstillinger, så den er hurtig og nem at aktivere og deaktivere.

Samtidig er der kommet en ny funktion der hedder ”Forstyr ikke”. Denne funktion kan bruges, hvis du ikke vil forstyrres når fx du sover, funktionen kan desuden tidsindstilles m.m.

Flydende og hurtigt styresystem

Generelt skal det siges at styresystemet kører flydende og hurtigt alle steder. Uanset om du surfer på nettet eller swiper gennem dine apps, så er der ikke noget at sætte en finger på.

På flere Android telefoner har mange af disse funktioner eksisteret længe, men derfor gør det ikke funktionerne dårlige.

Faktum er, at iPhone nu også indeholder disse hvilket er positivt. Sammenligner man med andre smartphones fx Samsung Galaxy S3, som bestemt også er en god telefon, så har iPhone 5 bare et bedre og mere flydende flow når man bladre rundt i menuer, apps osv.

Se den fulde iOS 6 beskrivelse her.

Pas på batteritiden ved brug af Siri eller lokalitetstjenester

Når det kommer til batteriet så skulle batteriet ifølge Apple selv være blevet væsentligt forbedret og holde strøm i længere tid. Dette kan der også være noget om, i hvert fald hvis du kun bruger telefonen til

 • Apps
 • Tale
 • SMS

Bruger du derimod Siri og andre apps med lokalitetstjenester slået til vil batteriet hurtigt miste strøm.

Da jeg under anmeldelsen af iPhone 5 brugte ovenstående funktioner oplevede jeg, at på blot 8 timer faldt batteriet fra 46% til 17% og dette var ved standby – Jeg brugte den ikke engang!

Husk derfor altid at luk de apps du ikke bruger, især hvis de ligger og opdatere med din lokalitet.

Generelt stor ros til batteritiden på iPhone 5

Ved anden test hvor jeg havde slået lokalitetstjenester fra havde batteriet 26% tilbage efter ca. 2 dages, hvilket må siges at være godt.

Mit typiske forbrug er apps, musik, opkald og beskeder, og så har jeg selvfølgelig ”leget” lidt yderligere med telefonen i og med, at den stadig er ny.

Batteriet er  imponerende godt i forhold til tidligere iPhone modeller, men desværre også en smule ustabilt for mit vedkommende. Langt de fleste roser batteritiden på iPhone 5 til skyerne.

Der går rygter om, at batteriets ustabilitet skyldes iOS6. Mange købere har oplevet problemer med deres iPhone efter denne opdatering, og derfor forventer jeg også en endnu bedre telefon og batteritid, når næste opdateringen til iOS6 er udkommer.

Det omdiskuterede nye iPhone 5 stik og kabel

Med til telefonen følger en klips så du kan skubbe nano simkort holderen ud, præcis som den har medfulgt til de tidligere iPhone modeller.

Herudover er der en adapter til stikkontakten og et usb kabel så du kan oplade din iPhone 5.

Den nye oplader minder meget om den gamle, hvor den eneste store forskel er, at stikket du sætter ind i iPhonen er blevet væsentligt mindre og kan nu vendes på begge måder.

I den anden ende af kablet er et usb stik, som du enten kan tilslutte adapteren eller din computer. Dette usb-stik er også blevet en lillesmule mindre og lidt mere firkantet end tidligere.

Nyt stik betyder ny adapter til dit gamle tilbehør

Det nye stik er smart, men desværre betyder det også at du sikkert skal ud og købe nye kabler. Har du som jeg flere opladere til den gamle iPhone fx en i soveværelset, en ved computeren og en i bilen så skal du altså ud og købe 2 nye.

Selvom det ikke er den største udgift så er det værd at tage med i denne anmeldelse så du er klar over dette.

Som alternativ kan der købes en såkaldt lightning til 30 pin adapter. Denne adapter gør at du kan tilslutte dine gamle kabler og enheder til den nye lightning port på iPhone 5.

Vurdering af de ny Earpods til iPhone 5: “Fantastiske!”

Udover et nyt stik til iPhone 5, så har Apple har også arbejdet på endnu bedre høretelefoner end forgængeren.

Farven er som altid hvid, men det er også det eneste, som de nye Earpods har til fælles med de gamle, ikoniske høretelefoner. Selve pasformen er faktisk overraskenden god. Selvom de sidder godt fast og ikke falder ud, så føles de meget lette, samt uden gener.

Sammenligner man lydkvaliteten på de nye Apple Earpods med fx luksus høretelefonerne fra Beats by Dre, så er det ikke het det samme. Sammenlignet på pris, så er de nye Earpods ganske glimrende og jeg formoder, at mange ikke vil føle, at de behøver at købe nye høretelefoner.

Lille æske følger med

Kvaliteten fejler altså intet og er bedre end man kan forvente af et standard headset. Derudover kommer høretelefonerne i en smart lille boks til at opbevare dem i. Du kan derfor let tage dem med i tasken uden at skulle bruge en halv time på at rulle ledningen ud.

Endelig vurdering af iPhone 5: “Klart den bedste iPhone nogensinde”

Er iPhone 5 en god telefon?

Selvfølgelig er den det, men for nogle vil det måske virke som en større version af iPhone 4S, hvor den for andre måske har fået de manglende funktioner, der gør at de vil skifte til en iPhone.

Selvom mange havde forventet et helt nyt design, som vi så i skiftet fra iPhone 3 til iPhone 4, så er det svært ikke at kunne lide den nye iPhone 5. Designet holder stadig og de små finpudsninger er bestemt til det bedre.

Når alt kommer til alt er dette helt klart den bedste iPhone der nogensinde er lavet. Har du brugt den nye iPhone 5 i nogle måneder og prøver du en ældre iPhone igen, vil du virkelig opleve forskellen!

Større skærm, bedre ydeevne og nye funktioner

At Apple har valgt at følge trenden med store mobilskærme er bestemt en kanon forbedring.

Den nye hardware i form af A6 processoren, der gør iPhone 5 op til dobbelt så hurtig, som tidligere iPhones er også noget de mere nørdede Apple-fans vil blive glad for.

Selvom Apple har lanceret en række nye funktioner i forbindelse med iOS6 opdateringen er der dog mange smarte funktioner, som Apple i princippet sagtens kunne have implementere for at gøre den nye iPhone 5 endnu bedre. Dette er lidt en skam, men måske er det Apples strategi at give os lidt af gangen, så vi hurtigere vender os til de nye funktioner?

Her er nogle af de ting vi savner:

 • Bedre batteri (Er blevet langt bedre med iOS 6.0.1 opdateringen)
 • NFC teknologi
 • Nummer genkendelse når man indtaster et tlf. nr.
 • Kan ikke zoome når man optager videoer
 • iPhone 5 har fået et nyt lightning stik, hvilket betyder at dine gamle stik ikke længere kan bruges uden en adapter (I fremtiden er dette stik dog langt bedre end det gamle)

I bund og grund ser vi ikke stor grund til at skifte fra iPhone 4S til iPhone 5, men hvis du har en iPhone 3 eller 4, så vil du se et skifte, som en væsentlig forbedring!

29 thoughts on “iPhone 5”

  1. Det er endnu usikkert præcis hvornår der kommer en opdatering. Apple er i gang med at teste fx 3’s 4G-netværk for at sikre optimal kompatibilitet med iPhone. 3 regner selv med januar 2013 som sandsynlig lancering.

   Mvh. Anne-Sophie

 1. Hvad koster det, at få to simkort, så man kan bruge både iPad og iPhone med kun et abonnemen
  Mvh
  Esther Hare Hansen
  Bjergbygaardvej 11
  9400 Nørresundby

  1. Hej Esther,

   Det er meget forskelligt, det kommer helt an på hvilket abonnement og udbyder du overvejer.
   Hos nogle udbydere er det gratis og hos andre kan man tilvælge det for et mindre beløb.

   Hvis du kan oplyse mig hvilken udbyder og evt. hvilket forbrug du har så skal jeg gerne kigge nærmere på det 🙂

   Mvh.
   Christian

 2. I skriver ikke noget i anmeldelsen om hvordan talekvaliteten er for iphone 5. Hvordan er den ift iphone 4s.
  vh Helle Bull

  1. Hej Helle,

   Talekvaliteten er fortsat rigtig god. Den er præcis den samme, som i iPhone 4S. I nogle tilfælde kan den endda være bedre, hvis du bruger de nye høretelefoner Earpods.

   Mvh. Andreas 🙂

   1. Tak for svaret. Jeg håbede , at du ville sige, at talekvaliteten var meget bedre i iphone 5 , for så var jeg ikke i tvivl om at det var 5 jeg skulle købe. Jeg har ikke før haft en iphone, og bor et sted i nordjylland , hvor der er dårlig netdækning, og er derfor tit ude for, at samtaler bliver afbrudt osv. Jeg ønsker at få en iphone, men er meget i tvivl om det skal være 4s eller 5. Jeg har ikke brug for tlf til spil, og sociale medier bruger jeg sjældent. Har brug for god talekvalitet, apps, surfe på nettet, godt kamera ( har dog et godt canon kamera ).
    Dette behov kan jeg selvfølgelig få dækket billigere med en anden tlf, men jeg synes bare iphone er lækker.
    Skal jeg købe 4s eller 5. Tak for hjælpen. Vh helle

    1. Hej Helle,

     Det afhænger en del af dit behov. Skulle jeg købe en ny iPhone ville jeg nok vælge iPhone 5, da den er mest fremtidssikker. Der har været nogle fejl i de seneste iPhone 4S modeller, da de blev opdateret til et nyt styresystem. Disse fejl undgår du ved at vælge iPhone 5.

     iPhone 5 koster pt omkring 700 kr. mere end en iPhone 4S på nuværende tidspunkt hos Call Me.

     Jeg gik både igennem en HTC og en Sony Ericsson med Android styresystemet inden jeg valgte en iPhone. Det har jeg aldrig fortrudt selvom jeg personligt ikke er den største Apple-nørd 🙂

     Mvh. Andreas

  1. Hej Jan,

   Det er “desværre” ikke noget jeg selv har oplevet på min iPhone 5, men prøv at hold home og sluk knappen inde i 10 sekunder og tænd den igen, måske det hjælper.

   Mvh.
   Christian

 3. Når jeg prøver at overføre sange til min iphone 5, ryger de ind i video på selve telefonen. Den ville ikke over i musik.
  Hvordan får jeg dem fra video til musik? Jeg kan ikke bare trække dem, den bliver ved med at ryge over i film på itunes, og i video på iphone

   1. Hej Andreas 🙂
    Jeg kan se at det er filformat mp4.
    Jeg har brugt DVDVideoSoft free Studio, hvor jeg downloader sangene fra youtube.

    Hilsen Sara

 4. hej min søn har en Iphone 5, og den mister strømmen, i løbet af ca 3 – 4 timer, vi har fået den byttet, og fået en hel ny, men problemmet er der stadig, er der nogen som har samme problem som mig, eller har et godt råd hvad der kan være galt

 5. Hejsa … Jeg har fået tilbudt en ny Iphone5 64MB af en som har købt den i england med kviterring. Er denne engelske model identisk med den danske model eller er der noget man skal være OBS på ?

 6. Jeg fik min Iphone 5 ult. 2012 og netop nu desværre opdaget at ældre aftaler og udførte påmindelser er forsvundet. Da jeg skulle bruge nogle datoer i forbindelse med en opgave, vil jeg meget gerne have lov til at beholde mine informationer længere. Derfor spørger jeg om de gamle aftaler/opgaver kan genskabes og om der er mulighed for selv at afgøre, hvornår aftaler slettes ???

 7. Hej jeg har lige købt en iPhone 5. Jeg har en problem med den. Jeg kan komme på nettet fra den man den vil ikke ringe eller sende SMS. Den har ikke netværk men den kan komme på 3G. Jeg har prøvet nulstille den det hjælp ikke. Håber nogen kan hjælpe mig.

 8. Hejsa…
  Min iphone 4 er begyndt at drille når den bliver sync med min Mac. Hvis jeg bruger dens sikkerhedssync til en ny 5er. Følger skavankerne så med ????? måske et dumt spørgsmål men alligevel…

 9. Iphone 5 er noget skrammel.
  Bluetooth er lige så ustabil som en gammel Lade fra 1980
  til Ipad 2 er det meget forskelligt om man får forbindelse og mange gange må man slukke det hele og starte forfra for at det virker. Ved opkoblinger til andet udstyr skal man også forsøge sig af flere gange med parring og godkendelse.
  Modsat andre smartphone så kan den ikke koples sammen med PC og dermed få pc på nettet via mobil nettet. Forstår ikke at apple vil være dette bekendt.

  Den sorte farve er utrolig dårlig. Jeg har virkelig passet på min iphone 5 men alligevel er der nu begyndt at komme små afskalninger af den sorte lak således at man ser metallet under farven. ØV ØV ØV og så tager de hele 5000 kr. for det skrammel.

 10. hej.

  jeg har stor problem.

  mine børn komt til at slette min over 300 billeder på min fotoalbum, så prøvede jeg at formatere og gendene dem igennem itunes men der kom ikke nogen billeder.

  kan i hjælpe mig.

 11. Hej med jer. Hvis man køber en iPhone 5, er der så iOS7 på den, eller er det iOS6? Eller kan man opdatere den til iOS 7, når man har fået den? Beklager hvis det er et dumt spørgsmål 🙂

 12. Hejsa 🙂

  Jeg får utrolig dårlige grynede billeder om aftenen når jeg bruger blitz også trods de folk jeg tager billeder af sidder foran mig.

  Kan man gøre noget ved det?

  Havde før en Galaxy SII og den tog fantastiske billeder uanset hvad!

 13. Køb et nyt sim kort det hjalp ved mig. Min iPhone 5 brugte 100% på ca 7 timer uden jeg brugte den. Efter jeg har købt nyt sim kort kunne den holde 100% på ca 5 – 6 dage uden den blev brugt.

 14. Spørgsmål ang spotify og dropbox.
  Jeg har en Iphone 5s, købt fra ny, men når jeg henter følgende apps (spotify & dropbox), så er det på Japansk eller noget i den stil…
  Har i nogen ide om hvad der kan være gået galt???
  Alle mine andre apps er som de skal være..
  Håber i kan hjælpe 😉

 15. Hej. Min søn’s iphone sætter rammer om alt han trykker på, og der efter skal han dobbelt klikke på det med rammen før han kan komme videre. Hvad skal jeg gøre for at få den til at blive normal igen. ???
  Håber der er en der kan hjælpe mig. Tak

Leave a Reply

Your email address will not be published.