Sådan kan du beskytte din data, når du er på nettet

Sådan kan du beskytte din data, når du er på nettet

Det er blevet sværere og sværere at opretholde et privatliv på nettet. Kalenderen viser 2020 og det bliver ikke nemmere med tiden. Vi er på vagt overalt, og vi beskytter vores data så godt, som vi nu engang kan. Eller gør vi nu også det?

Skab sikkerhed på din forbindelse

Har du nogensinde tænkt over hvordan, at du får så målrettet markedsføring på din computer? Det er koldt udenfor, og det er netop gået op for dig, at dine gamle vinterstøvler ikke holder sæsonen ud. Du har søgt på ”vinterstøvler til kvinder” på Google.dk, og fundet et par, som du godt kunne tænke dig. Lige pludselig så dukker dine støvler op på din Facebook startside og som reklame på andre hjemmesider, som du besøger.

Hvordan kan det være? Din historik på nettet bliver overvåget, analyseret og sidst men ikke mindst brugt til at markedsføre produkter som kunne have din interesse til dig.

Ønsker du ikke denne form for overvågning, når du er på nettet, så kan du bruge en VPN-forbindelse. VPN er en forkortelse for Virtuelt Privat Netværk. En VPN-forbindelse går ind og kamuflerer din IP -adresse og din data på nettet, så udefrakommende ikke kan aflæse og analysere dit indhold.

Der findes mange forskellige udbydere af VPN-forbindelser. Nogen af de store på markedet er ExpressVPN, CyberGhost og NordVPN som bl.a. udmærker sig med, at det har en dobbelt VPN hvor, at de mener at sikkerheden er på militært niveau.

Pas på dine personfølsomme oplysninger

Det kan være uundgåeligt, at vi er nødt til at indtaste nogle oplysninger på nettet, som er stærkt personfølsomme. Når vi betaler regninger og bestiller ting på nettet, så er vi nødt til at indtaste vores oplysninger. Men selvom det af og til kan være nødvendigt, så er det tilladt at tænke over hvor, at vi egentligt gør det henne.

Du kan kontrollere troværdigheden ved en given hjemmeside på følgende måde: Start med at kontrollere at telefonnummeret og adressen på virksomheden er ægte. Dernæst kan du kontrollere om de har et CVR-nummer. Sidst men ikke mindst så må du aldrig indtaste dine betalingsoplysninger før, at du har gennemført dit køb.

Har du ikke lyst til, og føler du dig ikke tryg i situationen, så kan du bruge en betalingsudbyder som ClickandBuy eller PayPall, som passer på dine oplysninger og sikrer dine kreditkortoplysninger.

Pas på med mails som prøver på at lokke dine oplysninger ud af dig

SKAT, iTunes og din bank sender ikke mails ud til dig hvor, at de spørger efter dine personfølsomme. Det er det som vi kalder en såkaldt ”phising-e-mail”. På trods af at det ser meget ægte og professionelt ud, så er det bare endnu et forsøg på at få dine personlige oplysninger ud af dig. Links i sådanne mails skal du aldrig klikke på, hvis du er det mindste i tvivl om ægtheden.

Hvad kan du så selv gøre for at blive klogere på emnet

Hvis du er i tvivl om hvad, at du selv kan gøre for din sikkerhed på nettet generelt, så er svaret egentligt ret simpel. Vi har i Danmark en databeskyttelseslov, som kan være værd at sætte sig ind i og prøve at forstå.

Der findes også et hav af bloggere derude såsom Simon From, som formidler IT på en måde der er både simpel, forståelig, og på den måde kan være med til at forhøje dine kundskaber indenfor emnet.

Så frygt ej hvis du ikke føler dig specielt teknisk. Vil du gerne vil lære mere om IT og sikkerhed generelt, så er der hjælp at hente derude. Der findes flere og flere oplysninger online, som bliver formidlet på en forståelig måde til alle dem, som synes at det kan være lidt af en jungle.

Se den ny iPhone 11 på Pricerunner - Gå til butik og se tilbuddene

Gratis forløb: Lær at få en passiv indkomst ved at kopier en professionel investor

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

Leave a Reply

Your email address will not be published.