Lær at tage flotte makrobilleder

I vores mini-guide til iPhone-fotografi, er vi nu nået til emnet makro-billeder. Hvis du ikke allerede ved, hvad det vil sige, eller bare gerne vil lære mere, så læs med hér.

Vidste du, at man har døbt dét at tage billeder med iPhone-kameraet til iPhoneography? Efter kameraet på iPhone 4S og siden iPhone 5 er blevet af en sådan kvalitet, at det kan konkurrere med mange typer af digitalkameraer, har der selvfølgelig også udviklet sig en hel ”videnskab” omkring det at lære at fotografere godt med et iPhone-kamera.

Forskellen mellem almindeligt digitalt fotografi og billeder taget med iPhone-kameraet er at hele processen foregår i iOS – altså iPhones styresystem. Lige fra billed-tagning til redigering.

Vi har tidligere skrevet et par indlæg om:
14 tips til at komme i gang med iPhone-kameraet del 1 og del 2 og Tag bedre billeder med iPhones kamera.

Nu er turen så kommet til lære, hvordan man tager gode makro-billeder, som en del af iPhoneography-undervisningen, for din iPhone har nogle indstillinger der gør denne type billeder meget lettere at tage.

Hvad er makro-fotografi?

Det lyder så fint, når man siger makro-fotografi, men det dækker blot over at tage billeder af ting helt tæt på. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er det samme som at zoome ind. Ved makro-fotografi går man helt tæt på det objekt man vil fotografere.

Det kan sådan set være alle mulige ting, du synes er spændende eller flotte at komme helt tæt på. Fx er det en god ting at kende til, hvis man kan lide at tage billeder af mad. Der begår folk typisk den fejl at underbelyse deres billeder eller tage billederne for langt væk og den mad der før så indbydende ud på tallerkenen, ligner nu pludselig et være grynet miksmaks.

Det 4 vigtigste faktorer ved makro-fotografi:

1. Du skal lære at bruge linsens fokuseringsindstilling rigtigt

2. Lyset skal være i orden – helst dagslys, hvis du ikke ligefrem har fotograflamper til hjælp

3. Billedets komposition

4. Få det objekt du fotograferer til at fremstå skarpt

Ikke for tæt på

Godt nok er makrofotografi tæt på-billeder, men der er også en grænse for nærheden til det objekt du fotograferer. Du skal normalt have en distance på ca. 10 cm. til det fotograferede, så burde du ikke opleve problemer med iPhone-kameraets fokusering. Hvis du er tættere på, vil du sandsynligvis opleve at linsen ikke rigtigt kan fange og fokusere på den ting du vil tage billede af.

Brug af AE/AF-låsen

Vi har beskrevet denne lås under de 14 tips til at komme i gang med iPhone-kameraet, men gør det gerne igen. AE/AF-låsen er en mulighed du kan slå til mens du bygger kompositionen i billedet op, for bedre at kunne fastholde fokus på lige præcis det du vil fotografere.

For at aktivere dén, skal du bare holde fingeren på skærmen på lige præcis den ting du vil have skarpt fokus på. Så fremkommer en blå, vibrerende firkant. Når du slipper skærmen står der AE/AF-lås i bunden.

Tag makrofotos med ae-af-laas på iPhone

Det er virkelig en smart feature til makro-fotografi, fordi du ikke behøver bekymre dig om at miste det fokus du først havde fanget, hvis der lige er et par ting du skal omorganisere eller noget bevæger sig. Nogle gange kan det også ske, at iPhones almindelige fokuserings-funktion fejler og så er det ekstra smart at kunne låse den fast på denne måde.

Sørg for at få nok lys

En anden rigtig typisk fejl mange begår, når de gerne vil tage et makrobillede er at komme til at blokere for lyskilden. Spørger du de fleste fotografer om, hvad det vigtigste er ved et godt fotografi, er der stor sandsynlighed for, at de svarer lyset.

Derfor er det meget vigtigt, at du sørger for, at dit billede er nok belyst. Gerne fra dagslys hvis du ikke har specielt gode elektriske lyskilder til rådighed. Nogle gange bliver man også nødt til at indtage nogle lidt alternative stillinger for at tage billedet, men det er ofte det værd.

Sidste tip: perspektivet i billedet

Indtil for nylig var jeg ikke selv bekendt med disse to udtryk, men indenfor fotograf-sprog taler man om: ”bokeh” og ”depth of field”. Det første udtryk drejer sig om den del af et billede, der ikke er fokus på, hvor det andet udtryk har at gøre med afstanden mellem den genstand der er tættest på og den, som er længst væk. Jo fladere en depth of field du får frem i billedet jo bedre.

Den bedste måde du kan opnå det med iPhone-kameraet er faktisk netop gennem makrofotografi, hvor du skal være tæt på dit objekt og dermed bliver det nemmere at lade dybden og det område der ikke er fokus på bidrage til et godt helhedsbillede.

Laer at tage flotte makrobilleder

I den forbindelse skal man også huske at de omgivende ting, baggrund osv. i et billede alle er vigtige elementer i at komponere et mere helt udtryk i det endelige billede.

Det var dagens makro-fotografilektion. Nu er det bare med at komme i gang og øve sig. Som med så mange andre ting kan vi næsten garantere, at du bliver bedre en fotograf med din iPhone, hvis du husker disse ting og sørger for at tage højde for dem næste gang du tager et billede.

Er der nogle professionelle eller amatørfotografer derude, er I meget velkomne til at bidrage med yderligere tips til det gode makrofotografi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.