Er du på markedet efter en brugt telefon? Der er oftest gode penge at spare hvis du ikke har behov for at få fat i det nyeste nye indenfor elektronik og gadgets. Med lidt sund fornuft og ekstra research, kan du sagtens ende med at få lavet en rigtig god handel. Brugtmarkedet for iPhones kan dog virke lidt overskueligt for mange, især fordi det jo ofte er dyre varer som handles af private sælgere eller butikker der specialiserer sig i brugte produkter. Derfor har vi samlet en liste over de 10 vigtigste punkter du skal overveje når du skal investere i en ny brugt iPhone fra Apple.
Læg et budget
Før du begynder at byde eller shoppe rundt efter brugte iPhones, så kan du starte med at tjekke hvor mange penge du har råd til at investere i en ny telefon. Du kan med fordel gå ind på forskellige sider, både Den Blå Avis, Facebook Marketplace og professionelle sider der sælger brugt elektronik for at tjekke hvordan prisniveauet er for de forskellige modeller.
Derudover kan du også sammenligne med butikker der forhandler nye telefoner for at se hvor stor forskellen er. Her kan du også bruge prissammenligningssidder, f.eks. PriceRunner, til at tjekke hvordan priserne udvikler sig, og hvornår iPhones kommer på tilbud – og dette kan man typisk også gøre på de webshops der sælger brugt elektronik.
Hvilke behov har du til en ny telefon?
Er du typen der kun bruger en telefon til at ringe og sende sms’er, og så måske tage et enkelt billede hver måned? Eller er du flittig bruger af stort set alle sociale medier, og har brug for masser af GB til alle dine fotos, videoer og sjove apps? Hvis du er typen der bruger din iPhone til mere end det helt basale, så skal du overveje at vælge en af de nyere modeller, som typisk er opdateret med de nyeste ændringer og understøtter alle apps. Derudover er det også en god idé at vælge iPhones der kun er let brugte og ikke er blevet repareret, og gerne fra en webshop der kan tilbyde noget garanti. På den måde får du mest muligt for pengene – selvom det er dyrere at købe en nyere iPhone brugt, så kan det betale sig i det lange løb, frem for at vælge en ældre model som ikke kan gøre de ting du har brug for.
Hvor ofte skifter du din iPhone ud?
Det siger sig selv – hvis du er vant til at skifte din telefon ud indenfor et år, fordi Apple lancerer en ny model du gerne vil prøve, så skal du være forberedt på at bruge lidt flere penge på brugtmarkedet, eller være okay med at have en iPhone der har lidt flere skrammer (og til gengæld en billigere pris).
Tjek hvilket udstyr du skal bruge
Det gælder alt udstyr, lige fra høretelefoner (måske kan du score dig et par brugte AirPods?) til beskyttelse af skærmen og beskyttende iPhone covers. Måske har du allerede f.eks. opladere og lignende der passer til din gamle telefon, men så skal du tjekke, at din nye iPhone kan bruge det samme udstyr – eller være klar til at ofre et par ekstra hundrede kroner på ekstraudstyr.
Overvej en god VPN
I de seneste år er VPN blevet mere og mere populære, og med god grund. Hvis du er interesseret i at prøve en VPN og se hvilke sikkerhedsfordele du kan få, så har Wizcases eksperter lavet en anmeldelse af den bedste VPN. VPNs er ret smarte, for de tilbyder både et ekstra lag beskyttelse, da det bliver sværere for hjemmesider at spore hvorfra du browser henne, og så kan du også omgå f.eks. geoblocking. Det er smart hvis du ofte rejser udenlands, for så kan du stadig se dine yndlingsserier på Netflix og meget mere.
Hvor skal du købe din brugte iPhone?
Her hos iPhoneluppen.dk anbefaler vi bestemt ikke, at du bare går ind på Facebook eller Den Blå Avis (dba.dk) for at finde en ekstra billig telefon, og så mødes med en skummel sælger på en rasteplads. Der er helt klart en risiko for stjålne varer når man handler med privatpersoner, så derfor anbefaler vi, at du bruger webshops der specialiserer sig i brugt elektronik hvis du ikke er vant til at handle på det private brugtmarked. Du kan også købe en brugt iPhone fra familie og venner, hvor du kender sælgeren.
Tag dine forholdsregler
Hvis du vælger at handle et sted du ikke har handlet før, eller måske med en privatperson, så sørg for at stille sælgeren spørgsmål omkring telefonens stand, hvor længe de har haft den, om der er nogen garanti tilbage på den, osv. Det er et godt tegn hvis de har en kvittering på deres iPhone (selvom disse dog godt kan forfalskes!). Hvis du er i tvivl, så kan du ifølge Alt Om Data ringe til politiet for at tjekke om telefonen er registreret som stjålet.
Tjek telefonens stand
Når du har telefonen i hånden (eller står i butikken, læser på webshoppens hjemmeside…) så er der et par vigtige ting du skal være opmærksom på. Er telefonen helt nulstillet til fabriksindstillinger? Er andre personer stadig logget ind med deres iCloud? Det er meget vigtigt at andre ikke har adgang til telefonen eller dit indhold. Du kan også tjekke for skrammer og rifter – der skal helst ikke være for mange, og ikke flere end beskrevet af sælger. Derudover er det godt at vide om butikken eller webshoppen tilbyder garanti på telefonen, så du f.eks. kan få den repareret eller udskiftet gratis hvis den går i stykker efter du har købt den.
Kend dine rettigheder når du køber brugt
Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, så har du ingen lovbestemt fortrydelsesret hvis du handler med privatpersoner – medmindre du altså aftaler det med dem. De anbefaler også at du møder sælgeren face to face og først betaler når du har inspiceret varen. I visse tilfælde har du to års reklamationsret, men dette er langt sværere i tilfælde af handel med privatpersoner, frem for hvis du handler med en virksomhed. Hvis du handler brugt elektronik på en online webshop er du også dækket af regler omkring nethandel.
Sikkerhed og privatliv
En af fordelene ved at købe nyere modeller af iPhones brugt er ikke blot at du sparer penge, men også at Apple-produktet typisk har bedre sikkerhedsforanstaltninger og har de nyeste opdateringer installeret. Det er vigtigt at tage sikkerheden og ikke mindst dit eget privatliv alvorligt – lige fra kun at downloade apps fra Apples Appstore, ikke klikke på underlige links, og sørge for at telefonen er beskyttet med kodeord og f.eks. TouchID.