Site icon iPhoneluppen.dk

Sådan begrænser du digital tracking og øger dit privatliv på iPhonen

Du kender det sikkert godt: Du falder over en fantastisk app, som tilbyder en genial tjeneste, der måske passer perfekt til noget, du interesserer dig for. Måske en ny løbe-app, der kan tracke dine løberuter. Måske en gratis gastro-app, der giver dig gode råd til fine restauranter på rejser rundt i verden. På overfladen kan disse apps virke harmløse og ligefrem gode, men bag kulissen gemmer sig ofte et større system af sirligt udviklet software, der potentielt kan tracke og snage i meget mere end du går og regner med. I denne artikel tager vi et kig på fænomenet ad tracking, hvad det er, og hvad du kan gøre for at begrænse det på din iOS-enhed.

Digital spionage med reklamemæssige hensigter

Når du downloader en app, gratis eller betalt, giver du ofte den pågældende app tilladelse til at tracke dig i forbindelse med appen. Men til tider ender den pågældende app med at tracke meget mere end det, den udadtil giver udtryk for. Mange apps kan således operere udenfor appens område og tracke din onlineaktivitet for at danne et billede af din internetfærden. Denne viden er penge værd og sælges ofte videre til tredjepart, som så bruger disse personlige oplysninger til at skræddersy reklamer til dig baseret på den indkøbte viden om dig. Det er ikke blot frustrerende at være fanget i et net af særligt tilpassede reklamer, det er i endnu større grad ubehageligt at vide, at ens online færden kan, og ofte vil, blive overvåget på din iPhone eller iPad. Men der er heldigvis råd for det, således at du kan skabe større tryghed og mere online privatliv.

Din iPhone har selv en funktion, der kan begrænse Ad tracking

Apple har selv udviklet en funktion i telefonen, der særligt henvender sig til apps, som understøtter iAds. Du kan dog selv være med til at bestemme, i hvor høj grad din iPhone må tilrettelægge tilpassede iAds på din telefon ved at benytte en Apple-reklame funktion i telefonen. Du begrænser reklamer ved at gå ind i indstillinger og vælge menuen ‘Anonymitet’. I undermenuen ‘Apple-reklamer’ slår du herefter funktionen ‘Personlige reklamer’ fra.

Udover det kan du også vælge at gå tilbage i indstillinger og trykke dig ind på undermenuen ‘Sporing’. Her kan du vælge at slå funktionen ‘Apps må anmode om at spore’ fra. Når denne er slået fra, vil alle nye automatiske app-sporinger blive afvist. De nævnte råd vil uden tvivl begrænse en del af den digitale tracking på din iPhone, men det vil givetvis ikke stoppe det helt. Derfor kan man også ty til andre metoder for at beskytte sig yderligere.

Benyt en VPN for øget sikkerhed

Et andet og meget vigtigt redskab i bestræbelserne på at skabe mere onlinesikkerhed og anonymitet er en VPN. Benytter du dig af en VPN-tjeneste, vil du kunne skjule din IP-adresse, hvorved du ikke længere kan spores geografisk. Derudover sørger en VPN også for at kryptere data, der sendes til og fra din iPhone, således at ingen kan snage i dine personlige oplysninger. En VPN kan især være nyttig, hvis du benytter dig meget af offentlige Wi-Fi-netværk, hvor der kan lure cyberkriminelle i de digitale afkroge. Visse VPN-udbydere har sågar ekstra-funktioner, der decideret kan begrænse digital tracking.

Exit mobile version