Site icon iPhoneluppen.dk

Pas godt på din musik: brænd musik der er købt i iTunes til en CD

Når du køber musiknumre i iTunes Store kan de umiddelbart ikke bare brændes til en CD i MP3-format. Der findes til alt held en vej rundt om problemet, så du alligevel kan få overført dine sange. Vi viser dig nøjagtigt hvad du skal gøre.

De fleste af os render rundt og hører musik via vores iPhone eller en anden lille fiks MP3-afspiller vi nemt kan have i lommen. Men der findes også folk, der foretrækker at kunne brænde deres sange over på en CD i MP3-format.

Det kan være deres præferencer ganske enkelt går i retning af CD’er, men man skal heller ikke glemme, at CD’en også fungerer som en udmærket ekstern lagerenhed. Jeg har i hvert fald selv flere gange taget backup af mit iTunes’ musikbibliotek til en CD.

Der er selvfølgelig kommet mange andre muligheder for at tage backup i dag, men hvis du er til CD’er kan du følge denne guide, der hjælper dig med at brænde samlingen.

Sange købt i iTunes Store skal ’fikses’ først

Sange købt i iTunes Store skal dog først have deres format ændret, før end de kan overføres. Det er derfor første skridt i guiden.

Sange fra Apples musikbutik er nemlig enten i AAC-format eller AAC Protected-format. Det kommer an på hvornår du har købt sangene. Ældre sange er altid i Protected-format og kan desværre ikke ændres efterfølgende.

Nyere sange i AAC-format er heldigvis ret lette at ændre til et format, der kan brændes til en CD i MP3-format. Hvis du har forsøgt at brænde AAC-sange (fx en hel spilleliste udelukkende med iTunes-sange) til en CD i MP3-format, har du fået meddelelsen: ”Ingen af elementerne på denne spilleliste kan brændes til en disk”.

Mest sandsynligt er det nu, at dit musikbibliotek er et godt miks af sange kopieret og købt forskellige steder fra. Hvis det er tilfældet og du forsøger at brænde hele samlingen til en CD, vil du opleve, at selve brændingen går i gang, men alle sange, som stammer fra iTunes Store er nedtonede: de kommer altså ikke med over.

Sådan ændrer du AAC-format til et brændbart MP3-format

Du kan som sagt godt ændre iTunes Store-sangene i AAC-format til et brændbart MP3-format – men altså ikke AAC Protected-sange. Dem kan man dog godt sikkerhedskopiere til fx en data-CD /eller –DVD; eller alternativt brænde til en lyd-CD, der efterfølgende kan anvendes i en CD-afspiller.

Ellers kan du ændre det ikke-beskyttede AAC-format således:

  1. Start med at åbne iTunes (jeg anvender den seneste version iTunes 11.0.1).
  2. Gå i iTunes’ Indstillinger -> Generelt -> tryk på Importindstillinger -> Tryk på Importer vha. (dropdown-menu) -> Vælg MP3-kodning.
  3. Vælg herefter evt. en særlig indstilling for kvaliteten af format-ændringen. Klik OK og OK igen, så du kommer ud af Indstillinger.
  4. Nu kan du vælge at oprette en ny spilleliste, som du fx kan kalde ’Konvertering’. Du opretter ny spilleliste ved at trykke på ”+-tegnet” i nederste venstre hjørne -> Ny spilleliste (navngiv).
  5. Åbn spillelisten og markér én eller flere sange. Højreklik og vælg ’Opret MP3-version’. Du kan evt. vælge at starte med blot én sang for at teste det.
  6. De nye MP3-versioner bliver placeret i den generelle musik-liste (AAC-versionerne forbliver på denne særlige spilleliste). Tjek det ved at finde et nummer frem og højreklik på dét: Vis info. Husk der vil være to versioner. Enten står der AAC eller MPEG.
  7. Nu kan du så oprette en særlig spilleliste, hvis det kun er udvalgte AAC-numre du vil brænde, hvor du trækker de specifikke – nu MP3-formatterede – musiknumre over. Du skal ikke lade dig forvirre af MPEG, det er bare en anden måde at udtrykke MP3-formatet på.
  8. Sæt en CD i din computer og højreklik på spillelisten: hér kaldet ’AAC til Mp3’. Tryk på ’Brænd spilleliste til disk’ -> MP3-cd -> Brænd.

Så nemt er det at ændre på AAC-formatet. Oplever du problemer er du velkommen til at skrive til os.

Ekstra tip: Hvis du som jeg, savner den mere klassiske oversigt i iTunes, så kan du vælge den således: Oversigt -> Vis indholdsoversigt. Du kan altid skjule den igen, hvis du foretrækker den nye.

Exit mobile version