Sådan finder du privatindstillinger på din iPhone

Det er rigtig vigtigt at få beskyttet din iPhone, så du ikke risikerer at miste dyrebare data og  personlige informationer. Der findes heldigvis flere måder, hvorpå du kan indstille mobilen og dermed føle dig mere sikker.

Har du tænkt over, hvor mange følsomme oplysninger du har liggende på din iPhone? Vi taler personlige informationer som telefonnumre i kontaktbogen, e-mails, adresser, bankoplysninger osv. I takt med at iPhonen hele tiden er blevet udviklet, er den jo i dag i bogstavlig forstand en mini-computer.

Vi har lært at passe på computerne med antivirus og lignende, men det er mindst lige så vigtigt – om ikke mere – at beskytte din iPhone. Det gælder både hvis du decideret mister den, eller den bliver hacket udefra.

Derfor er der nogle ret enkle forholdsregler du bør tage. Nogle indstillinger har eksisteret i længere tid og andre er kommet til med det seneste styresystem iOS 6.

 

Spar penge med vores prisoversigter – Iphone 5Iphone 5s og Iphone 5c.

 

To gode forholdsregler

Det første du altid bør sikre dig er, at du har aktiveret tjenesten Find min iPhone. Det er en meget smart funktion, der kan spore din iPhone, hvis du mister den. Sporingen kan dog kun finde sted, så længe din iPhone er tændt.

Dernæst er det altid en god idé at være klar over, hvad du rent faktisk skal gøre, hvis du mister eller får stjålet din iPhone. Vi har tidligere beskrevet proceduren i Sådan gør du hvis du får stjålet din iPhone (link – artikel ikke skrevet endnu). Kort fortalt bør du:

  • Spærre mobilen: kontakt dit mobilselskab
  • Kontakte politiet
  • Kontakte dit eventuelle forsikringsselskab

Udover disse to forholdsregler er der som nævnt kommet flere gode privatindstillinger til med iOS 6. Indstillinger, der i højere grad giver dig mulighed for at kontrollere dine data.

Indstil dine iPhone privatindstillinger og anonymitet

Hver gang du henter en ny app, er det en vældig god idé at tjekke om den ønsker at få adgang til dine personlige informationer – fx din adressebog, hvor du befinder dig eller lignende. Det kan du blandt andet finde ud af under Anonymitets-indstillingerne:

1. Start med at gå i Indstillinger > Anonymitet > Hér finder du en oversigt over de programmer på din iPhone, som apps – uden de rette privatindstillinger – kan få adgang til.

2. Lokalitetstjenester: Denne GPS-tjeneste kan spore præcis hvor du befinder dig. Den er som standard aktiveret på din iPhone. Muligheden for at vide hvor du er henne kan være rigtig smart.

Det betyder blandt andet, at du kan få rutevejledninger, finde butikker og restauranter i nærheden og meget, meget mere. Men det indebærer også muligheden for at blive sporet af apps, som du måske ikke mener bør have adgang til din færden.

For at ændre på lokalitetstjenestens indstillinger skal du trykke på den. Hér ser du:

  • Lokalitetstjenester: vi vil anbefale at du lader den være slået til. Uden dén aktiveret er der simpelthen for mange af din iPhones centrale elementer, som bliver deaktiveret.
  • Apps: nu skal du tage stilling til hvilke apps du vil tillade skal se din aktuelle placering. Et spørgsmål man i øvrigt får rigtig mange gange, når man åbner en nyligt hentet app første gang. Du kan bedst selv afgøre om du mister for meget af app’ens funktionalitet, hvis du deaktiverer lokalitetstjenesten for den. Skub slideren til ‘Slå fra’ for dem, der ikke skal kunne spore dig.
  • Find min iPhone: det er i øvrigt også nederst i denne liste du kan slå ‘Find min iPhone’ til og fra.
  • Systemtjenester: en række tjenester der bidrager til flere muligheder for selve iOS og dine apps:
  1. Diagnostik og brug: sender data vedrørende din brug af GPS til Apple
  2. Genius til programmer: Hjælper App Store med at anbefale nye apps til dig, baseret på andre du har hentet tidligere
  3. iAd-annoncer: bruger din lokalitet til at hjælpe apps med at sende sted-bestemte annoncer til dig
  4. Indstiller tidszone: opdaterer automatisk din iPhones tidszone ud fra hvor du befinder dig
  5. Kompaskalibrering: din iPhone har et indbygget kompas, som nogle gange har behov for en kalibrering
  6. Søg efter mobilnetværk.: hjælper dig med at søge efter 3G og 4G mobile netværk
  7. Trafik: leverer oplysninger til Kort-app’en om aktuelle trafikale forhold baseret på din placering
  8. Statuslinjesymbol (scroll helt ned for at finde det): hvis du ønsker at vide præcis hvornår dine apps anvender GPS for at spore dig, så slå denne funktion til. Når du bliver sporet fremkommer det et lille symbol for lokalitetstjenester i statuslinjen

Kontakter, Kalendere og Påmindelser

Hvis du går tilbage til selve oversigten under ‘Anonymitet’ kan du under henholdsvis: Kontakter, Kalendere og Påmindelser se, hvilke apps som ønsker at få adgang til disse data. Finder du ud af at der er en app, som har adgang til fx din adressebog og som du ikke mener har ’en gyldig grund’ hertil, så slår du den igen bare fra.

Du skal dog altid huske, at noget (central) funktionalitet i app’en kan gå tabt, hvis du slår adgangen fra.

Fotos

Fotos fungerer sådan set på samme måde: under denne indstilling kan du også se de apps, der gerne vil have adgang til din kamerarulle. Igen kan du slå udvalgte apps’ adgang fra. Du skal dog være klar over, at der kan være apps, som geo-tagger din placering i det du tager et billede. Er lokalitetstjenesten slået til, men du fjerner adgangen til dine fotos for en udvalgt app, så kan du risikere, at denne  funktionalitet går tabt.

Er du én af dem, som har hentet foto-delings-app’en Instagram, så vil du også kunne finde den hér. For nylig har Instagram meldt ud, at de ændrede i deres servicevilkår, så de pludselig havde ejerskab over alle uploadede billeder. Udmeldingen fik mange til at slette deres konti. Det er endnu ikke bekræftet, hvor vidtrækkende ændringerne bliver, da Instragram har trukket noget i land og sagt de er blevet misforstået. Under alle omstændigheder kan du også hér vælge at begrænse Instagrams adgang til dine fotos.

Læs mere: Nu kan Instagram (måske) sælge dine billeder

Privatindstillinger i dine Twitter og Facebook iPhone Apps

Sidst, men ikke mindst, kan du selvfølgelig også se de allestedsnærværende sociale medier, Twitter og Facebook. Hvis du har hentet apps, som ønsker adgang til dine eventuelle Twitter- og Facebook-konti, vil de blive vist hér. Igen kan du slå det til og fra som det passer dig.

Lige meget hvordan du end vælger at sætte din iPhones Anonymitets-indstillinger op, så er det i hvert fald vigtigt, at du kender til de forskellige muligheder for at beskytte dine private data og informationer.

6 thoughts on “Sådan finder du privatindstillinger på din iPhone”

  1. Hej

    Lige pludselig kan jeg ikke vende min telefon om så tastatur bogstaver bliver større og lettere for mig at skrive på. Hvordan får jeg det til at virke igen.

    på forhånd tak

    Venligst Sanne

  2. Min i cloud har 5 gb og nu skriver den at jeg kun har 189 mb tilbage…

    Har næsten ingen billeder og emails er også slettet. Har slet ikke noget musik liggenden.

  3. Hej min kone og jeg har samme apple Id. før kunne vi ikke se hinandens smsér nu kan min kone se mine.
    hvordan undgår jeg det.

  4. Goddag, jeg har fornyeligt instaleret Instagram og kom ved en fejl til at sige nej til at give dem adgang til min billeder. Jeg har så fulgt jeres vejledning, men jeg kan desværre ikke finde instagram under fotos. Jeg har ledt og ledt uden held. Håber i kan forklare mig hvad problemet kan være. Jeg har en iphone 5s

Leave a Reply

Your email address will not be published.